LO-RA projektni partner u projektu "Otkrivanje ruralne baštine - autohtona proizvodnja fermentiranih pića za lokalnu i ekološku održivost"

LO-RA projektni partner u projektu “Otkrivanje ruralne baštine – autohtona proizvodnja fermentiranih pića za lokalnu i ekološku održivost”

11.05.2021

Javna ustanova Lokalna razvojna agencija Požega sudjeluje kao partner u provedbi projekta “Otkrivanje ruralne baštine – autohtona proizvodnja fermentiranih pića za lokalnu i ekološku održivost”.

Projekt “Otkrivanje ruralne baštine: autohtona proizvodnja fermentiranih pića za lokalnu i ekološku održivost” je uspješno započeo 20. i 21. listopada 2020. godine početnim online sastankom. Projekt je službeno započeo 1. listopada 2020. godine i financiran je od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation (Fond). Projekt će trajati slijedeće tri godine.

Ukupna vrijednost projekta iznosi EUR 1.500.988,00, a Fond ga sufinancira s EUR 1.359.656,00. Na projektu sudjeluje devet partnera iz četiri države, a glavni partner je Univerza v Novi Gorici (Sveučilište u Novoj Gorici, Slovenija). U partnerstvu sudjeluje četiri istraživačke i visokoobrazovne institucije, Centar za istraživanje vina Sveučilišta u Novoj Gorici, Nofima AS (Institut za istraživanje i razvoj, Norveška), NIBIO (Norveški institut za razvoj biogospodarstva, Norveška) i Veleučilište u Požegi. Dva proizvođačka partnera, Vinarija Tikveš (Sjeverna Makedonija) i Udruga proizvođača cidera Hardanger (Norveška) te Grad Ajdovščina (Slovenija), Regija Hardanger (Norveška) i Lokalna razvojna agencija Požega kao predstavnici lokalnih javnih tijela. Vrijednost projekta koja je nama kao partneru raspoređena iznosi EUR 50.035,66.

Projekt je nastavak suradnje koja je krenula 2015. godine između Centra za istraživanje vina Sveučilišta u Novoj Gorici i norveških partnera – NIBIO, Ullensvag i Udruge proizvođača cidera Hardanger. Cilj suradnje je bio poboljšati tradicionalni norveški cider. U isto vrijeme, Centar za istraživanje vina je usmjeravao napore za pribavljanje sredstava za istraživačke studije u području uzorkovanja i održivosti vina, pametno vinogradarstva na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Ti izazovi izrodili su novu projektnu ideju kojoj su pripojene druge partnerske institucije. Dakle, još 2018. godine, uz zaista snažno partnerstvo sastavljeno od četiri stručna partnera iz Norveške i pet korisničkih partnera iz Slovenije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, podnesen je prvi projektni prijedlog. Između 700 prijava, 42 su izabrane za slijedeći krug evaluacije, uključujući našu. U travnju 2020. godine dobili smo uzbudljive i pozitivne vijesti iz Fonda koji je odlučio financijski podržati naše projektne ideje. Ponosno i s ogromnim entuzijazmom, spremni smo na to!

Projekt se bavi problemima egzodusa iz ruralnih područja, odljevom mozgova i nerazvijenom lokalnom ekonomijom s kojom se suočavaju ruralne regije u Srednjoj i Istočnoj Europi. Norveška je jedna od najrazvijenijih zemalja Europe; međutim, ruralna područja se suočavaju sa sličnim problemom odljeva mozgova kao i područja partnera. S druge strane, u zapadnoj Europi visokokvalitetni poljoprivredni proizvodi (poput vina) s jakim regionalnim identitetom pridonijeli su održivom ruralnom razvoju, očuvanju tradicije i sprječavanju emigracije ili preseljenja poduzeća. Ovaj tip regionalizacije se temelji na uzorkovanju i proučavanju tla. Cilj ovog projekta je riješiti navedene probleme uspostavljanjem novog klastera ljudskog kapitala kroz transnacionalnu suradnju i izgradnju kapaciteta s mrežom istraživačkih institucija, akademske zajednice, poduzeća i lokalnih vlasti koje djeluju u odabranim ruralnim područjima za valorizaciju lokalnih vina i cidera na temelju uzorkovanja i karakterizacije tla. Za ovaj projekt odabrana su ruralna područja Vipavske doline u Sloveniji, Slavonije u Hrvatskoj, Tikveša u Sjevernoj Makedoniji i Hardangera u Norveškoj.

Tijekom našeg prvog susreta dr. Guillaume Antalick, asistent prof. znanosti o vinu u Centru za istraživanje vina Sveučilišta u Novoj Gorici, predstavio koncept svojstva vina. Ovaj se koncept već desetljećima koristi u cijelom svijetu za dodavanje vrijednosti poljoprivrednim proizvodima i poboljšanje međunarodne reputacije i turističke atraktivnosti mnogih ruralnih područja. Usko je povezan s francuskim konceptom “tla”, koji se danas uvelike koristi u vinskom i gastronomskom sektoru. Takvi visokokvalitetni poljoprivredni proizvodi općenito su podržani važnim istraživačkim aktivnostima s ciljem poboljšanja kvalitete i promocije proizvoda. S druge strane, europske regije poput Balkana i Skandinavije, posebno kada je riječ o vinu i cideru, još uvijek nisu usvojile ovaj razvojni koncept iz različitih povijesnih i političkih razloga. Predavanje i prezentacije partnera tijekom sastanka pokušali su dati pregled kako znanost može pomoći u razvijanju koncepta tipičnosti i regionalnosti, uzimajući za primjer vino i kako bi se to moglo usvojiti za proizvodnju vina i cidera u nekim područjima Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Norveške.

Povezano