"Dani otvorenih vrata EU projekata" u Požegi

“Dani otvorenih vrata EU projekata” u Požegi

26.11.2021

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije petu godinu zaredom organizira informativno-edukativnu kampanju „Dani otvorenih vrata EU projekata“ kroz koju potiče korisnike da predstave rezultate svojih projekata koji su (su)financirani bespovratnim sredstvima iz EU fondova. Sama kampanja ima za cilj pružiti informaciju zainteresiranim građanima o brojnim EU projektima koji su realizirani u njihovoj neposrednoj blizini, koji podižu kvalitetu života i doprinose daljnjem razvoju njihove lokalne zajednice. Ujedno, ovo je prilika i potencijalnim korisnicima sredstava iz EU fondova da iz prve ruke dobiju sve bitne informacije o tome kako prijaviti i provesti EU projekt te kako realizirati vlastite projektne ideje.

Stoga je Grad Požega, u suradnji s Lokalnom razvojnom agencijom LO-RA, na štandu smještenom na Trgu Sv. Trojstva predstavio projekte u provedbi brojim zainteresiranim prolaznicima i učenicima požeških osnovnih škola. Predstavljen je projekt Požeške bolte, jedan od najznačajnijih projekata Grada Požege, ukupne vrijednosti 41.116.574,93 kn, pri čemu bespovratna sredstva iz fondova EU iznose 33.499.999,97 kn. Partneri na projektu su Gradski muzej Požega i Turistička zajednica grada Požege, a projektom je zamišljeno objedinjavanje kulturno-povijesnih, društvenih, enoloških, gastronomskih, prirodnih i ostalih turističkih potencijala te unapređivanje njihove kvalitete, kao i brendiranje turističkih potencijala. Primaran naglasak je na rekonstrukciji zgrade i postavljanju stalnog postava Gradskog muzeja Požega koji predstavlja centralno mjesto promocije kulturno-povijesne baštine grada uz opremanje Centra za posjetitelje “Požeška kuća” kao početnog mjesta od kojeg cijela turistička priča počinje.

Tu je i projekt PUK 50 za koji je Gradu Požegi odobreno 4,6 milijuna kuna u okviru programa zapošljavanja žena Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II. Riječ je o jednom od najpopularnijih EU projekata kojim se dugotrajno nezaposlene žene educiraju i zapošljavaju na poslovima gerontodomaćica, te brinu za stare i nemoćne korisnike. Kroz ovu fazu projekta zaposleno je 50 žena na Ugovor o radu na određeno vrijeme.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo je Gradu i financiranje projekta „Naša školska užina – faza III“, u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova od 518.638,00 kuna. Projektni je prijedlog pripremila Javna ustanova Lokalna razvojna agencija Požega, prijavitelj je Grad Požega, a obuhvaća četiri osnovne škole s područja grada – OŠ Antuna Kanižlića, OŠ „Dobriša Cesarić“, OŠ Julija Kempfa i Katoličku osnovnu školu u Požegi. Njime je obuhvaćeno ukupno 516 učenika kojima će se tijekom školske godine omogućiti besplatan školski obrok i na taj način ublažiti najgore oblike dječjega siromaštva.

„Dani otvorenih vrata EU projekata“ dio su šire kampanje Europske komisije pod nazivom „EU in My Region“ koja se provodi u svim zemljama članicama Europske unije.

Izvor:  Grad Požega

 

 

Povezano