Dodjela uvjerenja o osposobljavanju i dodjela svjedodžbi o znanju stranog jezika u sklopu projekta "PUK50"

Dodjela uvjerenja o osposobljavanju i dodjela svjedodžbi o znanju stranog jezika u sklopu projekta “PUK50”

14.12.2021

Dana 13. prosinca 2021. godine u Poduzetničkom inkubatoru Požega održana je svečana dodjela uvjerenja o osposobljavanju te svjedodžbi o znanju stranog jezika. Dodjeli su prisustvovali Andreja Menđel, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege, predstavnici Pučkog otvorenog učilišta Obris, Ustanove za obrazovanje odraslih Maestro, te koordinatori projekta.

U sklopu projekta „PUK50“ omogućeno je dodatno obrazovanje pripadnicama ciljne skupine kojim se omogućilo povećanje znanja i vještina kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada te su pripadnice ciljne skupine pohađale programe osposobljavanja za njegovateljice i računalnog operatera te tečaj njemačkog jezika.

Grad Požega je u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Obris proveo programe osposobljavanja za operatera na računalima te za njegovateljice. Shodno tome, 24 pripadnice ciljne skupine su stekle Uvjerenje o osposobljavanju za poslove operatera na računalima, dok je 10 pripadnica ciljne skupine steklo Uvjerenje o osposobljavanju za poslove njegovatelja starijih i nemoćnih osoba. Grad Požega je u suradnji s Ustanovom za obrazovanje odraslih proveo tečaj njemačkog jezika te je 12 pripadnica dobilo svjedodžbu o znanju stranog jezika.

Programi osposobljavanja će uvelike utjecati na radnu aktivaciju žena te na povećanje njihove zapošljivosti i nakon završetka projekta. Navedeni programi su verificirani od strane nadležnog tijela te se završena zanimanju upisuju u e-radnu knjižicu.

Podsjetimo, projekt „PUK50“ Grad Požega, zajedno s partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područni ured Požega i Centrom za socijalnu skrb Požega, provodi kroz 18 mjeseci, od 18. lipnja 2020. do 18. prosinca 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta je 4.611.310,00kn te je u ukupnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske unije, Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, a prijavljen je u sklopu otvorenog poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“.

Projektom je zaposleno 50 nezaposlenih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciji nezaposlenih HZZ-a s naglaskom na teže zapošliive skupine u lokalnoj zajednici. Žene iz ciljne skupine su bile zaposlene u vremenskom periodu od 20. srpnja 2020. do 30. lipnja 2021. godine. Zaposlene žene su pružale uslugu potpore i podrške za više od 360 krajnjih korisnika na mjesečnoj bazi, dok je projektom obuhvaćeno 456 krajnjih korisnika. Krajnji korisnici su starije i nemoćne osoba te osobe u nepovoljnom položaju s područja grada Požege. Zaposlene žene su svojim svakodnevnim radom i aktivnostima poboljšale kvalitetu života krajnjih korisnika pružajući im, primjerice pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl…), pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovor i druženje te uključivanje u društvo, pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Više informacija o samom projektu pogledajte na https://puk50.eu/

 

Povezano