Europska komisija odobrila novi Interreg program Hrvatska – BiH – Crna Gora

Europska komisija odobrila novi Interreg program Hrvatska – BiH – Crna Gora

10.11.2022

Europska komisija odobrila je novi program Interreg VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027., kojim će na raspolaganju biti 117.685.699,00 EUR za projekte kojima će se poticati pametni, zeleni i uključiv razvoj prekograničnih regija.

Ovo programsko područje obuhvaća 12 županija (Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zagrebačka županija) u HrvatskojBrčko Distrikt i 109 općina u Bosni i Hercegovini, kao i 11 općina u Crnoj Gori, što obuhvaća područje ukupne površine 87.453,95 km² s više od 5 milijuna stanovnika.

Izvori financiranja Interreg programa su Europski fond za regionalni razvoj te IPA III fond.

Novi Interreg program izravno je povezan s Europskom strategijom za dunavsku regiju (EUSDR) i Europskom strategijom za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR).

Prvi pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava trenutno su u pripremi i objave prvih poziva na dostavu projektnih prijedloga očekuju se tijekom prvog kvartala 2023. godine.

Poveznica: https://razvoj.gov.hr/vijesti/europska-komisija-odobrila-nove-programe-za-eu-fondove-za-suradnju-hrvatska-bosna-i-hercegovina-crna-gora-i-hrvatska-srbija/5078

Povezano