Partnerski sastanak i studijski posjet u Sloveniju

Partnerski sastanak i studijski posjet u Sloveniju

08.04.2022

Projektni koordinator Lokalne razvojne agencije Požega te projektni koordinator Veleučilišta u Požegi sudjelovali su na partnerskom sastanku i studijskom posjetu u Ajdovščini i Vipavi u Sloveniji 5., 6. i 7. travnja 2022. godine. Održana je prezentacija Slavonije kao vinske regije projektnim partnerima Općini Ajdovščina i Sveučilištu u Novoj Gorici te studentima Fakulteta vinogradarstva, vinarstva i enologije Sveučilišta s prigodnom degustacijom raznih vina iz lokalnog područja Požeške kotline s naglaskom na graševinu.

Studijski posjet i partnerski sastanak odrađeni su u sklopu projekta Otkrivanje ruralne baštine financiranog od strane “EEA and Norway Grants Fund for Regional Cooperation” ukupne vrijednosti 1.500.998,00 EUR, dok je iznos bespovratnih sredstava 1.359.656,00 EUR. Cilj projekta je uspostavljanje novog klastera ljudskog kapitala kroz transnacionalnu suradnju i izgradnju kapaciteta s mrežom istraživačkih institucija, akademske zajednice, poduzeća i lokalnih vlasti koje djeluju u odabranim ruralnim područjima za valorizaciju lokalnih vina i cidera na temelju uzorkovanja i karakterizacije tla, sve s ciljem smanjenja egzodusa iz ruralnih područja i odljeva mozgova. Voditelj projekta je Univerza v Novi Gorici (Sveučilište u Novoj Gorici, Slovenija), Lokalna razvojna agencija LO-RA je partner na projektu uz ostale partnere: Nofima AS (Institut za istraživanje i razvoj, Norveška), NIBIO (Norveški institut za razvoj biogospodarstva, Norveška), Veleučilište u Požegi, Vinarija Tikveš (Sjeverna Makedonija), Udruga proizvođača cidera Hardanger (Norveška). Grad Ajdovščina (Slovenija), Regija Hardanger (Norveška).

Na kraju studijskog posjeta partnerima su se pridružili članovi NOFIMA Instituta putem online aplikacije kako bi se raspravili daljnji koraci u provedbi aktivnosti projekta.

Povezano