Poduzetnički inkubator Požega - finalist izbora za Najbolji EU projekt

Poduzetnički inkubator Požega – finalist izbora za Najbolji EU projekt

08.09.2021

Portal Župan.hr predstavio je projekte koji su ušli u finale izbora za Najbolji EU projekt kojega, drugu godinu zaredom, provode u suradnji s Jutarnjim listom, Hrvatskom zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Projektom se promovira poduzetnička start-up kultura, a suradnja s visokoobrazovnim institucijama pridonosi jačanju veza s gospodarstvom u zajedničkom kreiranju politike, donošenju mjera i provođenju projekata. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koja će bit otvorena nakon predstavljanja svih projekata.

Poduzetnički inkubator Požega, projekt je Požeško-slavonske županije kojeg je Županija prijavila u izboru za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos poduzetništvu. Grad Požega je bio Nositelj projekta, a partneri su bili Regionalni koordinator PSŽ i Grad Kutjevo te suradnici na projektu; Veleučilište u Požegi, Ekonomska škola, Tehnička škola, Obrtnička, Poljoprivredno-prehrambena škola iz Požege i Općina Velika. Provedba je počela 1.rujna 2017. i trajala 18 mjeseci, do 1. ožujka 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 14.003.602,10 kuna, od čega su bespovratna sredstava iznosila 12.406.792,56 kuna, a ostatak od 1.597.000,00 kuna su bila vlastita sredstva. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kroz projekt Poduzetnički inkubator Požega željela se razviti moderna i čvrsta infrastruktura u cilju podizanja razine poduzetničkih znanja te povezivanja poduzetnika početnika s izvorom znanja i kapitala, a kako bi se povećala stopa preživljavanja poduzeća na tržištu, povećala razina svijesti o važnosti samozapošljavanja i poduzetništva i kako bi svi akteri zajednički planirali i provodili moderne razvojne politike.

Ciljevi projekta su ostvareni te je uspostavljen moderan sustav podrške, koji predstavlja uvođenje inovativnih alata za podršku i promjenu na razini potporne politike u smislu boljeg upravljanja rizikom od neuspjeha baziranog na partnerskom modelu suradnje javnog i privatnog sektora. Logistička podrška i poslovne usluge koje inkubator pruža pridonose razvoju inovativnih ideja i poduhvata inkubiranih poduzeća. Namijenjen je prvenstveno poduzetnicima početnicima, ali i postojećim poduzetnicima pružajući mogućnost najma poslovnog prostora po subvencioniranim cijenama i niz pratećih usluga, kao što su: savjetodavna podrška (organizacija seminara, edukacija, radionica, pomoć pri izradi, prijavi i provedbi projektnih aplikacija za nacionalne, EU i druge fondove i bespovratne izvore financiranja, provjera poslovne ideje, iznalaženje ulagača i financijskih instrumenata u fazi ranog rasta, poslovno umrežavanje u zemlji i inozemstvu, poslovno mentoriranje, izrada poslovnih planova i investicijskih studija), organizacija sastanaka i poslovnih sajmova i slično.

Poduzetnički inkubator Požega ukupne površine od 1.281,10m2, raspolaže sa 4 proizvodne hale s vlastitim uredom i sanitarnim čvorom, 13 uredskih prostorija opremljenih uredskom i računalnom opremom te konferencijskom i edukacijskom dvoranom koje su opremljene suvremenom prezentacijskom i informatičkom opremom, a mogu se iznajmiti na dnevnoj bazi. Koriste ih kako stanari inkubatora tako i vanjski korisnici, koji ne stanuju u inkubatoru ali imaju povremenu potrebu za prezentacijama proizvoda i usluga ili sastanke sa svojim poslovnim partnerima ili ulagačima. U Poduzetničkom inkubatoru trenutno je 35 zaposlenih osoba.

Povezano