Regionalni koordinator razvoja PSŽ i Lokalna razvojna agencija Požega LO-RA na prvoj Nacionalnoj biciklističkoj konferenciji 2022. u sklopu projekta „Danube Cycle Plans“

Regionalni koordinator razvoja PSŽ i Lokalna razvojna agencija Požega LO-RA na prvoj Nacionalnoj biciklističkoj konferenciji 2022. u sklopu projekta „Danube Cycle Plans“

19.09.2022

U Varaždinu je 15. rujna 2022. godine otvorena prva trodnevna Nacionalna biciklistička konferencija. Prva Nacionalna biciklistička konferencija održana je u sklopu projekta „DANUBE CYCLE PLANS (DCP Projekt) – politike, planovi i promocija za veći broj ljudi koji bicikliraju u dunavskoj regiji. Konferencija je organizirana u svrhu širenja i razmjena znanja i iskustava, u svrhu predstavljanja ostvarenih rezultata te u svrhu uspostavljanja kontakata i suradnje među relevantnim dionicima.  Organizator konferencije je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kao nositelj Danube Cycle Plans projekta. Konferencija je okupila relevantne dionike u području biciklizma koje je u sklopu Konferencije povezao isti cilj, a to je promicanje dugoročnog razvoja biciklističkog prometa u Republici Hrvatskoj.

Tijekom tri dana konferencije u Kinu Gaj Varaždin održano je dvadesetak predavanja, a konferenciju je pratilo 150 sudionika iz cijele Hrvatske. Na konferenciji su sudjelovali djelatnici Regionalnog koordinatora razvoja PSŽ i Lokalne razvojne agencija Požega LO-RA.

Nacionalni koordinator za razvoj biciklističkog prometa (MMPI) predstavio je Plan razvoja biciklističkog prometa u Republici Hrvatskoj i napomenuo kako se izrađuje Nacionalni plan razvoja biciklističkog prometa za razdoblje od 2022. do 2027. te se njime planira niz mjera za unaprjeđenje infrastrukture, povećanje sigurnosti biciklista, razvoj cikloturizma te poticanje korištenja bicikla u svakodnevnim putovanjima. Kroz tri dana konferencije među govornicima su bili i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koji su predstavili financiranje biciklističke infrastrukture iz ITU mehanizma odnosno unapređenje biciklističke infrastrukture urbanih područja ITU mehanizma za koje će biti osigurano 54,1 milijuna eura.

Sudionici konferencije i panelisti bili su između ostalih i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nextbike- Sustav javnih bicikala d.o.o, Hrvatske ceste d.o.o., Fakultet prometnih znanosti,  Sindikat biciklista i mnogi drugi. Iskustva europskih država i primjere dobre prakse predstavili su izaslanici Slovenije, Belgije i Češke.

Povezano