Završna konferencija projekta "PUK50"

Završna konferencija projekta “PUK50”

16.12.2021

Održana je završna konferencija „PUK50“ u prostorijama Poduzetničkog inkubatora. Završnoj konferenciji prisustvovali su zamjenik županice Ferdinand Troha, gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Vjekoslav Potočanac, predstojnica Područnog ureda Požega HZZ Jasminka Antunović, ravnateljica Javne ustanove Lokalna razvojna agencija Požega Ida Dumančić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Grada Požege Andreja Menđel te drugi gosti. Grad Požega nositelj je projekta “PUK50” kroz koji je zaposleno 50 žena koje su pomagale 456 korisnika. Projekt je financirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a danas je održana njegova završna konferencija. Riječ je o jednom od najpopularnijih EU projekata kojim se dugotrajno nezaposlene žene educiraju i zapošljavaju na poslovima gerontodomaćica, te brinu za stare i nemoćne korisnike. Za njegovo provedbu Gradu Požegi odobreno je 4.611.310,00 kuna u okviru programa zapošljavanja žena Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II. Projekt „PUK50“ Grad Požega, zajedno s partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područni ured Požega i Centrom za socijalnu skrb Požega, provodi kroz 18 mjeseci, od 18. lipnja 2020. do 18. prosinca 2021. godine.

– Ovo je izuzetno važan projekt jer svjesni smo činjenice da stanovništvo na području grada Požege, ali i na području cijele županije pa i Slavonije – stari. Svake godine imamo sve starije stanovništvo, zbog iseljavanja, smanjenog nataliteta, i ovakvi projekti, ovakve aktivnosti postaju sve važnije u našem društvu. Puno je ljudi koji su u potrebi, o kojima nema tko skrbiti i koji ne mogu sami za sebe napraviti sve što im je potrebno za jedan normalan život dostojan današnjeg vremena i današnjih prilika. Ovaj projekt i sudionici u ovom projektu, ovih 50 žena koje su radile s onima koji su u potrebi doista je pomogao ublažiti taj problem i nadam se da će period do sljedeće faze biti što kraći. Istovremeno je taj projekt pomogao i u smanjenju broja nezaposlenih te pomogao u podizanju njihovih potencijala i vještina na tržištu rada. O starima, bolesnima, nemoćnima, treba skrbiti na razne načine, a ovo je jedan primjeren način koji zapravo cijeloj zajednici daje jednu drugačiju, suvremeniju, bolju i humaniju dimenziju i moja želja je, kao i svih vas ovdje, da se to nastavi. – naglasio je gradonačelnik Glavić.

Svojim svakodnevnim radom i aktivnostima poboljšavale su kvalitetu života krajnjih korisnika pružajući im pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora te podršku kroz razgovore i uključivanje u društvo. Zaposlene žene prošle su programe obrazovanja i osposobljavanja pa je njih 24 steklo Uvjerenje o osposobljavanju za poslove operatera na PC računalima, a 10 žena je steklo Uvjerenje o osposobljavanju za poslove njegovatelja starijih i nemoćnih osoba, 12 je steklo Svjedodžbu o znanju stranog jezika, njemački jezik A1 stupanj. Rezultate projekta predstavila je koordinatorica Ružica Jeleč.

Podsjetimo kako je Grad Požega od 1. prosinca 2017. do 1. travnja 2020. godine provodio projekt PUK 40 putem kojega je bilo zaposleno 40 žena i to za 392 krajnja korisnika.

Izvor: Grad Požega

Povezano