Ruksak (pun) kulture - umjetnost i kultura u vrtiću i školi, nacionalni dopunski program u vrtićima te osnovnim i srednjim školama

Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi, nacionalni dopunski program u vrtićima te osnovnim i srednjim školama

14.11.2022

Naziv poziva:

Poziv za predlaganje umjetničko-edukativnih programa i/ili radionica za Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi, nacionalni dopunski program u vrtićima te osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu

Nadležno tijelo:

Ministarstvo kulture i medija

Aktivnosti poziva:

Cilj je Poziva razvoj programa Ruksak (pun) kulture, nacionalnog dopunskog programa potpore kurikulumu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama na području cijele Republike Hrvatske. Kulturno obrazovanje od velike je važnosti za razvoj kreativnosti i inovativnih vještina djece i mladih, doprinosi njihovu kulturnom osvješćivanju i izražavanju i cjelovitom razvoju. Programom Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi djeca i mladi imaju priliku otkrivati umjetnost i kulturu, glazbu, baštinu, književnost, film, ples, kazalište.

Podupiru se programi koji omogućuju dostupnost i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihovog kreativnog obrazovanja, senzibiliziraju djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture te omogućuju djeci i mladima pristup svim vrstama umjetnosti i kulture. Posebno se podupiru programi namijenjeni djeci i mladima od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Prihvatljivi prijavitelji:

Pravo podnošenja prijava na temelju ovog Poziva imaju samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi i udruge te pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi.

Prihvatljivi troškovi:

Financiraju se programi i/ili radionice primjerene dobi korisnika koji omogućuju djeci i mladima upoznavanje s umjetničkim i kulturnim djelima, izričajem visoke kvalitete i profesionalnih standarda u području suvremene umjetnosti, obuhvaćajući izvedbene umjetnosti (kazalište, ples, glazba), vizualne umjetnosti, filmsku umjetnost, književnost i kulturnu baštinu.

Svi programi i/ili radionice moraju ispunjavati uvjete izvođenja u prostorima vrtića i škola, a rekviziti trebaju biti jednostavni i prenosivi. Predstava treba trajati do 60 minuta, a nakon predstave obvezno je izvođenje radionice u kojoj aktivno sudjeluju djeca i mladi. Umjetničko-edukativne radionice (književne, vizualne, kazališne, glazbene, plesne i druge), neovisno o broju izvođača, u pravilu trebaju trajati od 30 minuta do 3 sata (primjereno dobi korisnika).

Rok za predaju dokumentacije:

Prijave se podnose u razdoblju od 11. studenog 2022. do 12. prosinca 2022. godine do 17 sati.

Više informacija na  poveznici

 

Povezano