Europska komisija odobrila Integrirani teritorijalni program 2021.-2027.

Europska komisija odobrila Integrirani teritorijalni program 2021.-2027.

07.12.2022

Nakon usvajanja Sporazuma o partnerstvu u kolovozu 2022. godine kojeg su potpisale povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme, Elisa Ferreira i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Nataša Tramišak, poslana su dva programa na odobrenje:

  • Program Konkurentnost i kohezija
  • Integrirani teritorijalni program.

U okviru Integriranog teritorijalnog programa na raspolaganju je 1,569 milijardi eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj te Fonda za pravednu tranziciju.

Iznos od 554,76 milijuna eura izdvojen je za Industrijsku tranziciju hrvatskih regija, koja su prvenstveno usmjerena na širenje inovacija kroz uspostavu strateških partnerstva za inovacije i razvoj inovacijskih klastera, na unaprjeđenje regionalne konkurentnosti Sjeverne, Panonske i Jadranske Hrvatske, na rast i razvoj MSP-ova u okviru regionalnih lanaca vrijednosti NUTS 2 regija, razvoj poduzetništva u urbanim područjima,  podrška razvoju specijalizirane poslovne infrastrukture za MSP-ove potpomognutih i brdsko-planinskih područja, te na razvoj pametnih vještina za industrijsku tranziciju.

Za ulaganja u vozni park čistoga gradskog prometabiciklističku infrastrukturu i digitalizaciju gradskog prometa na raspolaganju su sredstva od 146,55 milijuna eura.

Velik dio dodijeljenih sredstva usmjerit će se na integrirana ulaganja u gradovima i na otocima u okviru razvoja urbanih područja kao pokretača regionalnog rasta i razvoja njihovih funkcionalnih područja te razvoj održivih i zelenih otoka, za koja su planirana sredstva od 683,76 milijuna eura.

Iz Fonda za pravednu tranziciju osigurano je 185,8 milijuna eura za ulaganja koja će doprinijeti ublažavanju učinaka tranzicije prema klimatski neutralnom gospodarstvu kroz jačanje poduzetništva u zelenom i digitalnom gospodarstvu, smanjivanju emisija stakleničkih plinova, diversificiranje regionalnih gospodarstava i povećavanju mogućnosti zapošljavanja radne snage u Sisačko-moslavačkoj i Istarskoj županiji.

Predviđena ulaganja će se provoditi temeljem planova industrijske tranzicije za NUTS 2 regije, odnosno u skladu sa teritorijalnim strategijama za ulaganja u gradovima i otocima te teritorijalnim planom za pravednu tranziciju za ulaganja planirana unutar Fonda za pravednu tranziciju.

Više informacija možete pronaći na poveznici.

Povezano

Program ulaganja u zajednicu

Program ulaganja u zajednicu

Naziv poziva: Program ulaganja u zajednicu Nadležno tijelo: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Aktivnosti poziva: Program odražava potrebe šire lokalne zajedn...